Reiseråd fra apoteket: Ikke legg medisiner i innsjekket bagasje

Reiseglade nordmenn er klare for utenlandsreise etter to år med pandemi, men er alle klar over hvilke råd som gjelder når de har med seg legemidler på tur?

– Du bør alltid ha medisinene i håndbagasjen når du reiser med fly, slik at du har kontroll på dem under reisen, råder farmasøyt Eirik Rustan i Apotek 1.

Medisiner bør fraktes i originalemballasjen med apotekets etikett på, for å dokumentere at de tilhører deg.

– Jeg vil absolutt ikke anbefale å legge medisiner i innsjekket bagasje, da denne kan bli forsinket eller ikke komme frem, og det blir vanskeligere å vise hva legemidlene er ved en inspeksjon, sier Rustan.

Flytende legemidler som er nødvendige på flyreisen er unntatt væskebegrensningen og sikkerhetsreglene på fly.

Riktig oppbevaring av legemidler

For å sikre at legemidlene ikke forringes er også oppbevaring under ferieoppholdet viktig, spesielt om man reiser til varmere strøk. Rådet fra farmasøyten er å sørge for å oppbevare legemidlene slik du gjør hjemme – altså i sval temperatur og beskyttet for lys og fuktighet.

– Jeg anbefaler å spørre på apoteket hvis du lurer på dette, eller lese pakningsvedlegget for å se hvordan akkurat ditt legemiddel bør oppbevares, sier Rustan.

I tillegg oppfordrer han til å hente ut nok legemidler og ha med litt mer enn du trenger på reisen, i tilfelle oppholdet blir lengre enn planlagt. Det kan også være lurt å sjekke at legemidlene du skal ta med ikke har gått ut på dato.

– Noen legemidler, som for eksempel EpiPen og lignende, har ofte kort holdbarhet, og man bør se etter at man ikke tar med seg medisiner utgått på dato på reisen, sier farmasøyten.

Medisinliste kan være lurt

Går du på flere legemidler kan det være lurt å ha med deg en medisinliste på engelsk, som sier hvilke legemidler du bruker, og og hvor mye. En slik medisinliste kan være nyttig hvis du går tom eller trenger medisinsk hjelp.

– For enkelte legemidler trenger man også Schengenattest. Det kan du få fra apoteket eller fra legen din. Husk å ha med passet, sier Rustan.

Resepter utstedt i Norge er normalt gyldige innenfor EØS-området, men dette gjelder ikke e-resepter. Man har derfor ingen garanti for at man får hente ut norske resepter i utlandet.

Ikke glem reiseapoteket

Uansett om du skal på ferie i innland eller utland denne sommeren, gjør du lurt i å pakke med deg et lite reiseapotek, i tilfelle du eller reisefølget blir utsatt for småskader, plager eller blir syke. Dette bør legges i innsjekket bagasje, da pinsetter og lignende ikke skal med i håndbagasjen på fly.

– Med enkle forberedelser kan du sørge for at reisen blir litt bedre dersom uhellet skulle være ute. Tenk på dine behov, hvor du skal reise og hvem du skal reise sammen med. Ulike reisetyper kan kreve litt ulike reiseapotek, sier Rustan.

Dette bør med i reiseapoteket:

  • Solkrem
  • Sårrens
  • Plaster
  • Pinsett
  • Desinfeksjon
  • Febertermometer
  • Smertestillende eller febernedsettende
  • Væskeerstatning
  • Myggmiddel (hvis aktuelt)
  • Øyebadevann

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.